juhla mokka kassit

Katso video
Kahvipussikorillinen tyhjiä kahvipusseja ja ruutupunontaan tarvittavat työvälineet.

Vanhoja Juhla Mokka pusseja oli taas päässyt kerääntymään niin paljon, että oli taas hyvä aika punoa pari Juhla Mokka kassia. Pienet kuutiokorit sopii hyvin kahvipussien säilytykseen ja hyvinhän tähän sai ahdettua kaikki 168 pussia, jotka kasseihin tarvitsee.

Ensin leikkasin kahvipusseista mustavalkoiset suikaleet (leikkausohje ruutupunontamalleissa). Toisen suikaleen kohdalla halusin kokeilla uusia kuvioita ja leikkasin ne mustavalkoisten suikaleiden alapuolelta. Punoin suikaleet niin, että kahvikupin keskiosa jää näkyviin ja neljän suikeleen kahvikupit muodostavat yhden rykelmän. Tästä muodostui neljä eri vaihtoehtoa, joista valitsin oikean yläkulman mallin, jossa kahvissa oleva vaahto muodostaa vaalean pisteen kahvikuppikuvioon.

Juhla Mokka pusseista valistettujen kahvikuppikuvioisten ruutujen esimerkkejä ja niihin käytettyjen suikaleiden malli.
Valmiit ruudut kahteen Juhla Mokka kahvipussikassiin.

Kokeilin myös erilaisia kuvioita mustavalkoisilla suikaleilla, mutta niistä on vaikeampi nähdä eroja, niin käytin kaikki erilaiset variaatiot samaan kassiin. Kuva eri variaatioista ja mustavalkoisiin ruutuihin käytetyn suikaleen leikkauskohta löytyy ruutupunontamalleista.

Kahvikuppikuviot asettelin kassiin niin, että ne kulkevat diagonaaliraitoina kassin sivuilla. Kassin pohjassa raitoja ei ollut mahdollista jatkaa saumattomasti, mutta näin kuviot eivät osu vierekkäin, vaan ovat aina kulmakkain.

Ruutupunotun kahvipussikassin osat aseteltuna yhdistämistä varten.
Esimerkki suikaleiden liikkumisesta ruutuja yhdistäessä.

Testasin näissä kasseissa erilaista ruutujen yhdistämistä. Mustavalkoisen kassin ruudut yhdistin ensin tavallisesti saranoista ja vedin suikaleet ruudun päältä saranoiden eteen. Tässä on kuvat ennen yhdistämistä ja yhdistämisen jälkeen samasta kohdasta. Vertaamalla suikaleiden samoja kohtia voi huomata, kuinka paljon kuvio liikkui ruutuja yhdistäessä. Esimerkkinä keltaisella ympyröity kohta.

Toisessa kassissa ompelin saranat normaalisti, minkä jälkeen vedin kassin sisäpuolelta saranan päälle haluamaani suikaletta ja vedin narulla ruudun alapuolelle jääneen väljyyden kassin ulkopuolelle saranan päälle. Näin vältyin suikaleiden pyörittelystä valmiissa kassissa, mikä on melko haastavaa.

Valmiiksi ommeltu kahvikuppikuvioinen Juhla Mokka kassi ilman sankoja.
Ruutupunonnalla valmistetun kassin yläreunan nyörin päättely.

Kassin yläreunan viimeistelen aina nyörillä, jonka solmin ja pujotan kassin sisäpuolelle pariin ensimmäiseen suikaleeseen. Näin nyörin saa helposti irti, jos tulee tarvetta esimerkiksi ripustaa heijastilia tai muita koristeita kassin reunaan.

Viimeisenä vielä sinisen nauhan pujotus kassin ulkopuolelle ja nauhan päiden ompelu.

Kaksi valmista Juhla Mokka kassia.