RUUTUMYLLYPUNONTA ohje

Tässä punontatekniikassa yhdistyy ruutupunonta ja tuulimyllypunonta. Kahvipussisuikaleista punotaan ruutuja, joissa suikaleiden päät muodostavat saranalenkkejä ruudun reunoihin. Tässä ohjeessa on käytetty esimerkkinä kahvipussin kuuteen osaan jaettua leveyttä, mutta samat ohjeet pätevät myös kahdeksaan osaan jaetulla leveydellä, jolloin suikaleleveydet sekä käytettyjen suikaleiden määrä vain muuttuu.

tarvikkeet

Ruutumyllypunonta on helppo aloittaa kotoa valmiiksi löytyvillä tarvikkeilla ja työvälineillä. Yhden ruudun punontaan riittää jo kolme ehjää kahvipussia. Lisäksi tarvitset viivoitinta kahvipussin ja leikattavien suikaleiden leveyksien mittaamiseen. Suikaleiden leikkaamiseen voi käyttää ihan tavallisia saksia tai paperileikkuria, jos saksilla leikkaaminen tuntuu hankalalta. Leikkaamisessa voi käyttää apuvälineenä vaikkapa elintarvike kartonkipakkauksesta leikattua sabluunaa. Samoin kartongista voi leikata suikaleiden taittelua varten sopivan apuvälineen. Punonnassa apuvälineinä voi käyttää pyykkipoikia tai muita käsityöklipsejä pitämään irtosuikaleet kurissa.

RUUTUmyllyPUNONNAN VAIHEET

Ennen punonnan aloittamista tyhjien kahvipussien pohjat avataan (HUOM! jos leikkaat yläreunan ja alareunan auki niin menetät hyvää materiaalia) ja jäljelle jääneet kahvit puhdistetaan itselle parhaiten sopivalla tyylillä. Kahvipöly leviää helposti kahvipusseja käsitellessä ja oman askartelupisteen siistinä pitäminen on helpompaa, mikäli pussit on etukäteen huuhdeltu vedellä tai pyyhitty puhtaaksi. Jotkut jopa pesevät kahvipusseja tiskikoneessa. Ruutupunonnassa kahvipussit leikataan suikaleiksi niin, että pussin takasauma on vielä suljettu. Suikaleet ovat siis renkaanmallisia lenkkejä. Suikaleet taitetaan kolmin kerroin, jonka jälkeen niistä punotaan ruutuja. Valmiista ruuduista voidaan sitten yhdistämällä toisiinsa valmistaa esimerkiksi koreja tai kasseja.

suikaleiden leikkaaminen

Ruutumyllypunonta aloitetaan leikattavien suikaleiden leveyden laskemisella. Suurimpaan osaan perinteisistä Juhla Mokka pussien kaltaisista kahvipusseista sopii 7,2 cm leveät suikaleet, mutta eri leveyksiä voi testailla omien mieltymysten mukaan. Suikaleista ei kannata tehdä liian leveitä, jotta kaikki suikaleet saa mahtumaan helposti vierekkäin. Liian kapeilla suikaleilla taas koreista ja kasseista tulee harvoja ja reikäisiä. Kahvipussien leveyksissä on pieniä eroja, minkä takia leveyksiä kannattaa vertailla aina eri pusseja yhdistellessä. Pienet leveyserot pusseissa eivät estä pussien yhdistelyä, mutta eron saattaa huomata punoessa.

Kahvipusseja voi leikata joko saksilla tai erilaisilla paperileikkureilla. Saksilla leikatessa apuvälineenä toimii esimerkiksi kartonkipakkauksesta leikattu oikean levyinen suikale. Varmista, että leikkaat suikaleet kohtisuoraan reunaa vasten, jotta suikaleisiin ei tule kulmia. Suikaleet voi leikata kahvipussista haluamastaan kohdasta. Ylä- ja alareunoissa saattaa kuitenkin olla revenneitä kohtia, joita on hyvä vältellä, ettei ruutuihin tule repaleisia kohtia. Tarvitset yhteen ruutuun 8 suikaletta (muilla leveyksillä punottaviin ruutuihin tulee eri määrä suikaleita). Yhdestä ehjästä kahvipussista saa leikattua helposti kolme suikaletta, mutta pussin korkeus saattaa riittää myös neljään suikaleeseen, jos ylä- ja alareunat ovat siistissä kunnossa.

suikaleiden taittelu

Suikaleet taitellaan kolmin kerroin, jotta niistä tulee kestävämpiä ja taitokset tekevät suikaleiden reunoista myös siistimmät. Taittelussa voi käyttää aluksi apuvälineenä kaksin kerroin taitettua kartonkipalaa, joka on halutun suikaleleveyden kokoinen. Taittelun voi myös tehdä vapaalla kädellä, jos tuntuu että taitteiden leveys pysyy sopivana silmämääräisesti arvioituna. Kuviollisissa suikaleissa on hyvä tarkistaa vielä taitellessa, että haluttu kuvion osa jää näkyviin. Samoin taitellut suikaleet voi asetella jo valmiiksi kuviosuunnitelman mukaisesti, jotta suikaletta ei tarvitse enää punoessa pyöritellä haluttuun asentoon.

punominen

Ruutumyllypunonnassa suikaleita ei pujotella perinteisen punonnan tapaan toistensa yli ja ali, vaan renkaanmalliset suikaleet pujotellaan toistensa sisäpuolelta ja ulkopuolelta. Punominen aloitetaan ottamalla yksi suikale, jonka läpi toinen suikale pujotetaan. (HUOM! Aloita punonta aina samoin päin, jotta saranalenkit ovat jokaisessa ruudussa samalla kohdalla. Muuten ruutujen yhdistäminen ei onnistu.) Kolmas suikale pujotetaan ensimmäisen ulkopuolelle ja neljäs taas sisäpuolelle. Ensimmäistä suikaletta kohtisuoraan pujotetaan yhteensä neljä suikaletta. Ensimmäisen suikaleen sisäpuolelta pujotetut suikaleet muodostavat ruudun reunaan lenkit, joiden avulla ruudut lopuksi yhdistetään toisiinsa.

Suikaleiden pujottelua jatketaan, kunnes ruutu on valmis. Lopuksi ruutu kiristetään vetämällä reunojen lenkeistä. Ruudun reunoilla olevien sakaroiden leveyden kuuluu olla kahden suikaleen leveyden verran pitkiä. Lopuksi ruudun suikaleita voi vielä asetella paremmin erityisesti, jos niistä on tekemässä jotain tiettyä kuviota. Viidestä ruudusta voi jo valmistaa pienen korin ja 14 ruudusta kassin.

kulmapala

Kulman punominen aloitetaan ruudun kanssa samalla tavalla. Ruutua punotaan puoleen väliin eli suikaleita tähän tarvitaan 3/4 ruudun suikalemäärästä. Tämän kulman valmistamiseen tarvitset kuusi suikaletta. Ruutu taitetaan puolesta välistä ja punontaa jatketaan jäljelle jääneillä suikaleiden päillä. Valmiissa kulmassa kaikki kolme sivua ovat saman kokoiset. Suikaleita voi pyöritellä niin, ettei takasaumojen paksut kohdat jää taitteiden kohdalle, jolloin taitteet saa pysymään paremmin.

ruutujen yhdistäminen

Kaksi ruutua yhdistetään toisiinsa kahdella suikaleella. Ruudut asetetaan vierekkäin saranalenkit limittäin kuvan mukaisesti.

Aloita yhdistäminen pujottamalla alin saranalenkki ensimmäisestä yhdistävästä suikaleesta (kuvassa punaisella merkattu) läpi. Pujota toinen yhdistävä suikale (kuvassa sininen) saranalenkistä läpi. Jatka samaa kolmella mulla saranalenkillä. Yllä olevassa kuvassa ensimmäinen saranalenkki punotaan oikealta vasemmalle. Seuraava vasemmalta oikealle jne.

Neljän ruudun saumojen risteyksen kohdalla saumoista yhdistetään ensin kolme. Ennen neljättä saumaa muista kolmesta saumasta jääneet saranalenkit (alla kuvassa keltainen, vihreä ja punainen) punotaan yhteen neljännen sauman yhdistämissuikaleen (sininen) kanssa. Kuvasta näet saumojen risteyskohdan, jossa jokainen risteykseen tuleva suikale on merkattu omalla värillään. Näitä risteyksiä tulee kassiin muutama, mutta pieneen koriin ei yhtään.

Neljännen sauman punonta aloitetaan risteyskohdasta poispäin. Huomaa, että ruutujen yhdistäminen täytyy tehdä työssä keskeltä reunoihin päin, jotta saat viimeisetkin suikaleiden päät viimeisteltyä.

Kulmat muodostuvat samaan tapan kuin neljän ruudun saumojen risteys. Erona on vaan, että saumoja risteyskohdassa on vain kolme neljän sijaan. Risteyskohtaan muodostuu kulma.

reunan viimeistely

Kassin tai korin reunaan jää saranalenkit, jotka viimeistellään taittelemalla ne reunan sisäpuolelle (tai ulkopuolelle). Saranalenkki taitetaan ensin kuvan mukaisesti, jonka jälkeen se taitetaan reunan sisäpuolelle ja lenkin pää pujotetaan piiloon punoksen sisään.

Kahden viereisen saranalenkin kohdalla lenkit taitetaan poispäin toisistaan.

Punokseen jääneiden reikien ompelu (valinnainen)

Punokseen jää kahden suikaleen levyisiä reikiä, jotka voi halutessaan ommella kiinni. Näin kassista tai korista tulee käyttöä kestävämpi, eikä mitään kovin isoa pääse reikien kautta karkuun. Yhdistämiseen sopii esim. muovinen lahjanauha.

Ompelun voi tehdä kuvan mukaisesti tai yksinkertaisemmin pelkästään nuolia 2 ja 3 pitkin. Kuvassa punaisella on merkattu punokseen jääneet reiät. Nauha ommellaan punokseen nuolten mukaisesti. Nuolet ovat selkeyden vuoksi eri värisiä, mutta kaikki neljä reikää ommellaan samalla nauhalla (sininen>turkoosi>vihreä>keltainen). Nuolten 1, 3 ja 4 kohdalla nauha kulkee päällimmäisenä olevan suikaleen ali. Nuolen 2 kohdalla nauha kulkee päällimmäisten suikaleiden suuntaisesti, jolloin nauhaa ei pujoteta päällimmäisen suikaleen ali, vaan kahden niiden sisällä olevien suikaleen välistä. Ompelun jälkeen nauhan päät solmitaan ja pujotetaan punoksen sisään piiloon.

Myös kassin tai korin reunaan jää ruutumyllypunonnassa aukkoja. Niiden yhdistämisen voi tehdä pujottamalla pienen pätkän nauhaa aukon molempien puolien suikaleista läpi. Nauhojen päät solmitaan yhteen ja pujotetaan punoksen sisään piiloon.

kassin kantokahvat

Kassiin lisätään kantokahvat reppunauhalla. Sopiva nauhan leveys on 2 cm tai 2,5 cm. Reppunauhaa kassiin tarvitset oman maun mukaa noin 2,5 metriä. Nauha pujotellaan kassin reunasta alkaen sivuja pitkin ja pohjan ali. Nauhan päät ommellaan yhteen tai kiinnitetään muulla hyväksi havaitulla menetelmällä.

ESIMERKKEJÄ BLOGISSA

Scroll to Top