MALLIN SUUNNITTELU

KUOSI

Kahvipusseissa on paljon erilaisia hienoja kuvioita ja lukemattomia mahdollisuuksia niiden käyttöön. Kuviollisista kahvipusseista voi punoa sekalaisia ruutuja tai suunnitella omaan tyyliin sopivia kuvioita. Useimmissa kahvipusseissa (esimerkiksi Juhla Mokka ja Kulta Katriina pusseissa) on ylä- ja alareunoissa riittävästi yksiväristä osaa, että niistä saa sommiteltua yksivärisiä ruutuja. Kuviollisten kahvipussien punonnan suunnitteluun voi käyttää sabluunaa, johon on leikattu reiät suikaleesta näkyviin jäävien osien kohdalle.

Tällä sabluunalla on suunniteltu suurin osa kuviollisista ruutupunontamalleista, mutta voit muokata sabluunan omaan käsialaasi sopivaksi.

Sabluunan kokoa ja aukkojen sijoittelua voi testata punomalla yhden ruudun, merkitsemällä yhteen suikaleeseen (tai tässä tapauksessa kahteen, koska tässä on käytetty kahta eri leveyttä) siitä näkyvät osat ja purkamalla suikale ruudusta. Näin näet, missä omalla punontatyylilläsi punotussa ruudussa kahvipussin osat jäävät näkyviin ja saat kuvion suunnittelusta tarkempaa. Merkitystä suikaleesta voi tehdä tarkan sabluunan leikkaamalla väritetyt ruudut aukoiksi, joista kahvipussin kuvion näkee suikaleita leikatessa. Tämä toimii hyvin eri levyisten suikaleiden kuvioiden suunnittelussa. Tarkassa kuvion suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon, että ruutuja yhdistäessä suikaleet pyörivät vielä hieman. Suikaleita voi vielä asetella paremmin valmiissa tuotteessa, mutta varautuminen suikaleiden liikkumiseen helpottaa huomattavasti tuotteen viimeistelyä.

LEVEYS

Ruutupunonnassa voi yhdistellä myös eri levyisiä suikaleita. Suikaleiden leveyksiä suunnitellessa täytyy muistaa ruutujen yhteensopivuus, koska saranoiden on oltava vierekkäisissä ruuduissa toisiinsa sopivat. Suikaleiden määrän on myös hyvä olla kahdella jaollinen, ettei samasta suikaleesta muodostu saranoita ruudun vastakkaisiin reunoihin. Tällöin joka toisesta suikaleesta ei muodostu lainkaan saranaa ja kaksi saranaa muodostavat suikaleet voivat jäädä ruudussa kireämmiksi kohdiksi. Parittomien suikalemäärien käyttäminen on kuitenkin ihan mahdollista, mutta vain hankalampaa. Tässä ruudussa on käytetty 6×6 punontaan sopivia suikaleita sekä 8×8 punontaan sopivia suikaleita, joiden lisäksi on laskettu sopiva kolmas suikaleleveys niin, että jokaista kokoa tulee rinnakkain kaksi. Osa suikaleista on leikattu Presidentti pusseista ja osa Juhla Mokka pusseista. Suikaleiden värit on myös suunniteltu jatkumaan samassa linjassa korin ympäri ja osittain pohjan ali.

ESIMERKKEJÄ BLOGISSA

Ruutupunonta ohjeessa on laskettu esimerkkinä 6×6 ruudun suikaleiden leveys (6,8cm). Ruudun voi jakaa myös esimerkiksi kahdeksaan osaan, jolloin punonnassa käytettävät suikaleet ovat kapeampia (5,1 cm). Tässä ruudussa on yhdistetty näitä kahta leveyttä: vaakasuuntaisia suikaleita on rinnakkain kuusi ja pystysuuntaisia kahdeksan. Tämä on hyvä tapa käyttää kahvipusseja leikatessa ylijääneitä kapeampia suikaleita. Kapeammista suikaleista punotusta ruudusta tulee tukevamman tuntuinen, mutta suikaleiden määrän lisääminen taas lisää työmäärää ja punonnan haastavuutta. Suikaleiden leveyden suunnitteluun vaikuttaa myös kassin kantohihnana käytettävän nauhan leveys, jos nauhan haluaa pujotella kiinni kassiin. Nauhoja löytyy monissa eri leveyksissä (ainakin 20mm, 25mm, 30mm, 40mm ja 50 mm), joista 20mm leveä nauha sopii täydellisesti 6×6 punottuun ruutuun, jossa suikaleen leveys on noin 23mm.

Ruutupunontaa sanotaan usein neliöpunonnaksi, mutta ruutupunonnalla voi valmistaa myös suorakulmioita, jotka eivät ole neliön muotoisia. Esimerkiksi kahviloista voi löytää eri kokoisia annospusseja, joiden leveys eroaa perinteisistä kotiin ostettavista Juhla Mokka kahvipusseista. Näissä suorakulmioruuduissa on käytetty Presidentti pusseista leikattuja hopeisia suikaleita ja lisäksi leveämpiä Moak ja Kulta Mokka kahvipusseja. (Kuvat pusseista löytyy Presidentti ruutupunontamalleista) Leveämmistä pusseista on leikattu 6,8 cm levyisellä sabluunalla kuusi suikaletta. Presidentti pusseista leikattavien suikaleiden leveydet on laskettu leveämpien pussien leveydestä niin, että Presidentti suikaleita mahtuu kahdeksan rinnakkain. Näitä suorakulmioita punoessa täytyy sitten taas miettiä tarkasti, miten ruudut yhdistetään. Alempaa löydät blogin esimerkit kahden eri levyisen kahvipussin yhdistämiseen.

ESIMERKKEJÄ BLOGISSA

Scroll to Top