RUUTUPUNONTA OHJE

TARVIKKEET

Ruutupunonta on helppo aloittaa kotoa valmiiksi löytyvillä tarvikkeilla ja työvälineillä. Yhden ruudun punontaan riittää jo neljä ehjää kahvipussia. Suurimmassa osassa ruutupunontamalleista on käytetty 12 kahvipussia kolmen erilaisen ruudun punomiseen. Lisäksi tarvitset viivoitinta kahvipussin ja leikattavien suikaleiden leveyksien mittaamiseen. Suikaleiden leikkaamiseen voi käyttää ihan tavallisia saksia tai paperileikkuria, jos saksilla leikkaaminen tuntuu hankalalta. Leikkaamisessa voi käyttää apuvälineenä vaikkapa elintarvike kartonkipakkauksesta leikattua sabluunaa. Samoin kartongista voi leikata suikaleiden taittelua varten sopivan apuvälineen. Punonnassa apuvälineinä voi käyttää pyykkipoikia tai muita käsityöklipsejä sekä sukkapuikkoja tai grillitikkuja.

RUUTUPUNONNAN VAIHEET

Ennen punonnan aloittamista tyhjien kahvipussien pohjat avataan (HUOM! jos leikkaat yläreunan ja alareunan auki niin menetät hyvää materiaalia) ja jäljelle jääneet kahvit puhdistetaan itselle parhaiten sopivalla tyylillä. Kahvipöly leviää helposti kahvipusseja käsitellessä ja oman askartelupisteen siistinä pitäminen on helpompaa, mikäli pussit on etukäteen huuhdeltu vedellä tai pyyhitty puhtaaksi. Ruutupunonnassa kahvipussit leikataan suikaleiksi niin, että pussin takasauma on vielä suljettu. Suikaleet ovat siis renkaanmallisia. Suikaleet taitetaan kolmin kerroin, jonka jälkeen niistä punotaan ruutuja. Valmiista ruuduista voidaan sitten yhdistämällä toisiinsa valmistaa esimerkiksi koreja tai kasseja.

jatkuu mainoksen jälkeenSUIKALEIDEN LEIKKAAMINEN

Ruutupunonta aloitetaan leikattavien suikaleiden leveyden laskemisella. Suurimpaan osaan perinteisistä Juhla Mokka pussien kaltaisista kahvipusseista sopii 6,8 cm leveät suikaleet, mutta eri leveyksiä voi testailla omien mieltymysten mukaan. Suikaleista ei kannata tehdä liian leveitä, jotta kaikki suikaleet saa mahtumaan helposti vierekkäin. Liian kapeilla suikaleilla taas ruuduista tulee harvoja ja reikäisiä. Kahvipussien leveyksissä on pieniä eroja, minkä takia leveyksiä kannattaa vertailla aina eri pusseja yhdistellessä. Pienet leveyserot pusseissa eivät estä pussien yhdistelyä, mutta eron saattaa huomata punoessa. Suuremmilla leveyseroilla valmiista kasseista huomaa jo kokoeron.

Suikaleleveys-laskuri
Kahvipussin leveys (cm)
Suikaleiden määrä rinnakkain
Suikaleen kerrosten määrä

Kahvipusseja voi leikata joko saksilla tai erilaisilla paperileikkureilla. Saksilla leikatessa apuvälineenä toimii esimerkiksi kartonkipakkauksesta leikattu oikean levyinen suikale. Varmista, että leikkaat suikaleet kohtisuoraan reunaa vasten, jotta suikaleisiin ei tule kulmia. Suikaleet voi leikata kahvipussista haluamastaan kohdasta. Ylä- ja alareunoissa saattaa kuitenkin olla revenneitä kohtia, joita on hyvä vältellä, ettei ruutuihin tule repaleisia kohtia. Tarvitset yhteen ruutuun 12 suikaletta (muilla leveyksillä punottaviin ruutuihin tulee eri määrä suikaleita). Yhdestä ehjästä kahvipussista saa leikattua helposti kolme suikaletta, mutta pussin korkeus saattaa riittää myös neljään suikaleeseen, jos ylä- ja alareunat ovat siistissä kunnossa.

jatkuu mainoksen jälkeenSUIKALEIDEN TAITTELU

PUNOMINEN

Ruutupunonnassa suikaleita ei pujotella perinteisen punonnan tapaan toistensa yli ja ali, vaan renkaanmalliset suikaleet pujotellaan toistensa sisäpuolelta ja ulkopuolelta. Punominen aloitetaan ottamalla yksi suikale, jonka läpi toinen suikale pujotetaan. (HUOM! Aloita punonta aina samoin päin, jotta saranat ovat jokaisessa ruudussa samalla kohdalla. Muuten ruutujen yhdistäminen ei onnistu.)

Kolmas suikale pujotetaan ensimmäisen ulkopuolelle ja neljäs taas sisäpuolelle. Ensimmäistä suikaletta kohtisuoraan pujotetaan yhteensä kuusi suikaletta. Ensimmäisen suikaleen sisäpuolelta pujotetut suikaleet muodostavat ruudun reunaan saranat, joiden läpi pujotetaan puikko tai tikku pitämään suikaleet paikoillaan.

Suikaleiden pujottelua jatketaan, kunnes ruutu on valmis.

Pyykkipoikia voi käyttää tässä apuvälineenä. Lopuksi ruudun suikaleita voi vielä asetella paremmin erityisesti, jos niistä on tekemässä jotain tiettyä kuviota. Puikot voi poistaa valmiista ruudusta, koska suikaleet pysyvät jo paikallaan eikä saranat enää karkaa, ellei punos ole liian tiukkaa.

Yksittäistä kahvipusseista punottua ruutua voi käyttää vaikka pannunalusena. Viidestä ruudusta voi jo valmistaa pienen korin ja 14 ruudusta kassin.

Scroll to Top