SIKSAKPUNONTA

Ruutupunontatekniikkaa soveltamalla voi valmistaa erilaisia pintoja, kuten siksak-kuviota. Tässä esimerkissä siksak-kuvio on punottu kolmella rinnakkaisella suikaleella, mutta erilaisia sovelluksia on muitakin. Punonta aloitetaan samoin, kuin kolmiossa punomalla puolet ruudun suikaleista yhdeksi kulmaksi. Punontaa jatketaan lisäämällä aina kolme uutta suikaletta muodostaen kulmia siksak muotoon. Lopuksi jäljelle jääneet suikaleiden päät voi yhdistää renkaaksi.

Upotetusta ohjevideosta pääset katsomaan kaikki ruutupunontaa -YouTube kanavalta löytyvät siksakpunonta videot yhdellä soittolistalla.

Siksak-tasoja voi myös jatkaa erilaisiksi tasomuodostelmiksi. Näin muodostetaan esimerkiksi korien pohjat. Seuraavaksi muutamia esimerkkejä 15 cm leveistä kahvipusseista siksakpunottujen korien pohjista. Eri kokoisille kahvipusseille mitat saat laskemalla: (kuvan mitta) / 15cm x (kahvipussin leveys). Korin korkeus määräytyy punottavien siksak kerrosten määrästä.

Siksak punontaa voidaan soveltaa jakamalla aiemman mallin kuusi suikaletta esimerkiksi kolmen ja kolmen suikaleen sijaan kahden ja neljän suikaleen ryppäisiin, jolloin siksakista tulee epäsymmetrinen kappale. Tämä vaikeuttaa hieman siksakin käytettävyyttä ja yhdistettävyyttä muihin punontatekniikoihin, mutta erityisesti pienten korien punomiseen tästä voi saada uusia mahdollisuuksia.

Siksak punontaa voidaan soveltaa myös punontatekniikkaan, jossa muodostuu samalla tavalla siksak reunaisia kappaleita, mutta siksak sakarat ovat kappaleessa kohdakkain toisin kuin siksakissa. Tällä tekniikalla korin pohja täytyy muodostaa erilaisia punontatekniikoita hyödyntäen, koska punontasuuntaa kappaleessa ei voida kääntää samoin, kuin siksakissa. Alla olevasta videosta näet tämän sovelluksen perusidean.

Siksakpunonnassa kuosi suunnitellaan samoin kuin ruutupunonnassa. Erona on ainoastaan kuvioiden asettuminen siksak-muodostelmaan ruutujen sijaan. Siksakpunonnassa hauskoja kuoseja saa tehtyä myös punomalla siksak kerrokset eri värisistä kahvipusseista tai samojen kahvipussien eri kohdista leikatuista suikaleista.

Punotut siksak-kappaleet yhdistetään samoin kuin punotut ruudut pujottamalla nauhaa saranoista ja viimeistelemällä saumat. Tarkemmat ohjeet löytyy ruutujen yhdistysohjeista. Siksakpunonnassa korin yläreuna on sahalaitainen. Sen voi viimeistellä pujottamalla nauhaa reunan saranoihin. Suoran reunasta saa kääntämällä kulmat korin sisä- tai ulkopuolelle ja ompelemalla ne saranoista kiinni korin punosrakenteeseen. Esimerkit reunan kääntämisestä löytyy blogista.

ESIMERKKEJÄ BLOGISSA
Scroll to Top