SIKSAKPUNONTA

Ruutupunontatekniikkaa soveltamalla voi valmistaa erilaisia pintoja, kuten siksak-kuviota. Tässä esimerkissä siksak-kuvio on punottu kolmella rinnakkaisella suikaleella, mutta erilaisia sovelluksia on muitakin. Punonta aloitetaan samoin, kuin kolmiossa punomalla puolet ruudun suikaleista yhdeksi kulmaksi. Punontaa jatketaan lisäämällä aina kolme uutta suikaletta muodostaen kulmia siksak muotoon. Lopuksi jäljelle jääneet suikaleiden päät voi yhdistää renkaaksi.

Upotetusta ohjevideosta pääset katsomaan kaikki ruutupunontaa -YouTube kanavalta löytyvät siksakpunonta videot yhdellä soittolistalla.

Siksak-tasoja voi myös jatkaa erilaisiksi tasomuodostelmiksi. Näin muodostetaan esimerkiksi korien pohjat. Seuraavaksi muutamia esimerkkejä 15 cm leveistä kahvipusseista siksakpunottujen korien pohjista. Eri kokoisille kahvipusseille mitat saat laskemalla: (kuvan mitta) / 15cm x (kahvipussin leveys). Korin korkeus määräytyy punottavien siksak kerrosten määrästä.

Siksak punontaa voidaan soveltaa punontatekniikkaan, jossa muodostuu samalla tavalla siksak reunaisia kappaleita, mutta siksak sakarat ovat kappaleessa kohdakkain toisin kuin siksakissa. Tällä tekniikalla korin pohja täytyy muodostaa erilaisia punontatekniikoita hyödyntäen, koska punontasuuntaa kappaleessa ei voida kääntää samoin, kuin siksakissa. Alla olevasta videosta näet tämän sovelluksen perusidean.

Siksakpunonnassa kuosi suunnitellaan samoin kuin ruutupunonnassa. Erona on ainoastaan kuvioiden asettuminen siksak-muodostelmaan ruutujen sijaan. Siksakpunonnassa hauskoja kuoseja saa tehtyä myös punomalla siksak kerrokset eri värisistä kahvipusseista tai samojen kahvipussien eri kohdista leikatuista suikaleista.

Punotut siksak-kappaleet yhdistetään samoin kuin punotut ruudut pujottamalla nauhaa saranoista ja viimeistelemällä saumat. Tarkemmat ohjeet löytyy ruutujen yhdistysohjeista. Siksakpunonnassa korin yläreuna on sahalaitainen. Sen voi viimeistellä pujottamalla nauhaa reunan saranoihin. Suoran reunasta saa kääntämällä kulmat korin sisä- tai ulkopuolelle ja ompelemalla ne saranoista kiinni korin punosrakenteeseen. Esimerkit reunan kääntämisestä löytyy blogista.

ESIMERKKEJÄ BLOGISSA