RUUTUMYLLYPUNONTA

Tässä punontatekniikassa yhdistyy ruutupunonta ja tuulimyllypunonta. Kahvipussisuikaleista punotaan ruutuja, joissa suikaleiden päät muodostavat lenkkejä ruudun reunoihin. Ruudut yhdistetään toisiinsa samalla, kun niitä punotaan tai vasta jälkikäteen riippuen käytettävästä tekniikasta. Alla on kuvattu kaksi erilaista tapaa punoa ruutumyllyä ja niiden sovelluksia.

neljällä jaollinen määrä suikaleita

Punottavat ruudut ovat puolet ruutupunonnalla punotun ruudun leveydestä. Suikaleista yli jäänyt pituus upotetaan viereiseen ruutuun. Ruudut siis punotaan aina toistensa viereen, jolloin niitä ei tarvitse lopuksi enää ommella yhteen kuten ruutupunonnassa. Valmis kori sisältää siis ainoastaan yhtä materiaalia, eikä erillisiä lankoja tai nauhoja välttämättä tarvita. Punotun korin reunaan jää lopuksi lenkkejä sojottamaan, mutta ne saa pääteltyä esim. pujottamalla ne piiloon korin sisäpuolelle. Tämä tapa ei vaadi liimaamista tai ompelua.

Suikaleiden leveys on hieman leveämpi, kuin 8×8 ruutupunonnassa, eli 8 suikaletta rinnakkain punottavassa ruudussa. Tämä sen takia, ettei ylimääräistä punonta-varaa tarvitse jättää ommeltavia saranoita varten, vaan ainoastaan sen verran mitä punokseen tai taittelun epätarkkuuden varalle tarvitaan. Suikaleleveys tässä 15,3 cm leveässä Presidentti kahvipussissa on 5,4 cm. Kuviota suunnitellessa huomaa, että näkyviin jäävät samalla tavalla suikaleen molemmat päät, kuten tuulimyllypunonnassa. Lisäksi suikaleesta näkyy keskeltä kaksi neliön muotoista aluetta.

Upotetusta ohjevideosta pääset katsomaan kaikki ruutupunontaa -YouTube kanavalta löytyvät kahdeksaan osaan jaetun pussin leveyden ruutumyllypunonta videot yhdellä soittolistalla.

ESIMERKKEJÄ BLOGISSA

jatkuu mainoksen jälkeen



kahdella jaollinen määrä suikaleita

Mikäli haluat käyttää ruutumyllypunontaan leveämpiä suikaleita, tapahtuu punonta hieman eri tavalla. Suikaleleveys on 15,2 cm levyisistä kahvipusseista punoessa 7,2 cm joka taiteltuna on noin 2,4 cm leveä. Näillä mitoilla suikaleet muodostavat napakan punoksen, kun leveydessä ei tarvitse ottaa huomioon ommeltaviin saranoihin muissa punontatekniikoissa tarvittavaa varaa. Ruudut punotaan kahdeksalla suikaleella ja reunoihin jäävät lenkit ovat pituudeltaan kahden suikaleen levyiset. Lopuksi ruudut yhdistetään, niin että kahden ruudun väliin punotaan kaksi suikaletta joiden päät joko punotaan yhteen tai päätellään nurjalle puolelle, jolloin punokseen muodostuu suurempia aukkoja. Videoilla näet kuinka ruutu punotaan ja kuinka ruudut yhdistetään. Ruudut voi yhdistää kahdella eri tavalla, jotka muodostavat lopulta kaksi selvästi erilaista punosta.

Ruutumyllypunonnassa ruudut voidaan yhdistää suoraksi punokseksi tai vaihtoehtoisesti reiälliseksi hieman kallellaan olevaksi punokseksi. Alta pääset kummankin tekniikan ohjeisiin.

suora
reiällinen

ESIMERKKEJÄ BLOGISSA

Scroll to Top